Thursday, May 10, 2012

alahai Tok Guru.. sabor je la..





dari Abi Darda', Abi Umamah, Watsilah bin al Asqa' dan Anas bin Malik, Rasulullah S.A.W menjelaskan:
Tinggalkan perbantahan kerana sesunguhnya Bani Isra'il telah berpecah menjadi 71 golongan dan orang-orang Nasrani berpecah menjadi 72 golongan, semuanya sesat kecuali as Sawadul A'zhom. Para sahabat bertanya : Wahai RasuluLlah siapakah sawadhul a'zhom itu? Nabi menjawab : mereka adalah orang-orang yang mengikuti aku dan para sahabatku, tidak berbantah-bantah dalam agama ALlah dan tidak mengkafirkan salah seorang di antara ahli tauhid sebab dosa yang sudah diampuni oleh ALlah. Kemudian Nabi bersabda : Sesungguhnya Islam itu datang dalam keadaan asing dan nanti akan kembali asing. Para sahabat bertanya : Wahai RasuluLlah siapakah orang-orang asing itu? Nabi menjawab : Mereka adalah orang-orang yang berbuat kebaikan dikala orang-orang berbuat kerosakan, tidak berbantah-bantahan dalam agama Allah dan tidak mengkafirkan salah seorang di antara ahli Tauhid dengan sebab dosa yang telah dia lakukan.
(hadith keluarkan oleh Imam Tabrani dalam al Mu'jam al Kabir jilid 8 halaman 152) 


  "Barangsiapa mengatakan kepada saudaranya dengan Wahai Kafir, maka kekafiran itu kembali kepada salah satunya "
(Sahih Bukhari no 5752)

hmm.. tak nak cakap panjang. kalau dah sampai tahap mengkafirkan ni, aku tak tau nak kata apa dah. cuma boleh facepalm je la..

facepalm


ni lagi satu. utusan malaysia pon lebih kurang je.


dua kali lima je. lebih kurang. tak leh nak kata apa dah. double facepalm je aku boleh bagi...







apa-apa pon, untuk gambar bawah ni, tak de kaitan secara langsung pon dengan statement dalam paper NST tu.. tapi, just nak berkongsi.. hehehe



hmm.. sabor je la tok guru ooii...



rujukan : 
hadis diambil dari sini
Pha is


20 comments:

  1. Apakah? *tumpang facepalm....

    ReplyDelete
  2. takleh bla siap double facepalm nye tu,ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk buat mcm mana.. reflex.. hehehe

      Delete
  3. no komen bout this.

    bila dah masuk politik semua sama je

    yang baik ambil yang buruk say bye2

    =D

    ReplyDelete
  4. Pha Is,
    Aku sokong. TAPI...

    (ada tapinya:)

    Ko dah daftar mengundi ke belum?
    (Ni tanya je, bukan soalsiasat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. yg tu ada masalah sikit... dah daftar, tapi masih belum tersenarai dalam daftar pengundi.. tu yg heran tuh.. kawan kata, kena tunggu 6 bulan lepas daftar, baru masuk senarai pengundi.. betol ke?

      bukti : http://pening-pala.blogspot.com/2012/04/daftar-mengundi.html

      Delete
    2. Okay, bagus bro.. sabar je lah pasal lambat.. kalau ada kawan dah masuk 21 tahun tu nasihatkan dia terus daftar, jangan tunggu 22 baru nak daftar.. hahaha :D (melawak ja ok).. ko nak sokong siapa, fikir masak-masak.. dan rajin-rajinlah ziarah laman web SPR..

      Delete
  5. Replies
    1. *double facepalm*
      (because single faceplam is too mainstreem)

      Delete
  6. politik dh semakin kotor..entah..susah nak cakap benda2 cmni..aku just doa, satu hari nanti, org2 melayu kita bersatu..tu ja..

    ReplyDelete
  7. bila akhir zaman, ulamak pun dituduh bapak kafir . moga mereka insaf
    *doublefacepalm*

    ReplyDelete
  8. jangan berjalan sebelah kaki, nanti pincang mengatur langkah.
    like this statement a lot!

    Allah tu Maha Adil, Maha Mengetahui. Semoga Tuan Guru kuat dan sabar menghadapi semua ni.

    i heart my Menteri Besar. =)

    ReplyDelete
  9. yup! proud to b kelantanese..hoho

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...