Friday, July 29, 2011

darbuka (دربوكة‎)

Sejak dari sekolah rendah lagi, aku dah mula berjinak-jinak dengan kumpulan nasyid sampailah aku kat matrikulasi. Tapi sejak dulu sampai sekarang, aku tak pernah keluarkan suara dalam mana2 pertandingan nasyid. Sebab kerja aku Cuma main perkesyen a.k.a perkusi  (alat muzik). Selalunya, perkesyen ni terdiri dari alat muzik yang memerlukan ketukan.

Kalau kat sekolah rendah dulu, alat muzik yang kami pakai Cuma 2 bijik kompang dengan satu tamborin. Time tu aku main tamborin. Kat sekolah menengah pulak, aku Cuma joint kelab nasyid, tapi x berkesempatan nak mewakili sekolah. Dan masa tu bidang “jurusan” aku kat kelab tu ialah darbuka.

Sejak tu, aku mula minat bermain darbuka. Sampailah ke matrikulasi, aku main darbuka untuk kumpulan nasyid yang mewakili matrikulasi aku ke peringkat zon utara.

Darbuka ni macam2 nama orang panggil. Ada yang panggil terkey, base, dan macam2 lagi. tu baru kat Malaysia, kalau kat negara2 lain aku tak tau la depa panggil apa menatang ni.

Bagi pendapat aku la, berbeza dari kongga (pekesyen utama dalam mana2 persembahan nasid) kerana darbuka tak banyak memerlukan skill. Apa yang penting ialah kepantasan tangan dan jari kerana secara asasnya, bunyi darbuka Cuma ada dua iaitu ketukan jari  di hujung permukaan dan ketukan tangan di tengah permukaan darbuka.

Dan masa dimainkan pulak, selalunya pemain akan letak darbuka di dua tempat. Sama ada di celah ketiak ataupon di celah kangkang. Hehehe....

Kalau kongga pulak macam2 jenis ketukan yang boleh dibuat. Ketuk jari rapat bunyi lain, jari renggang bunyi lain, pekup pulak bunyi lain, dan macam2 lagi.

Bahan badan darbuka pun ada macam2 jenis jugak. Yang paling murah rasanya yang diperbuat dari aluminium. Kalau nak elok sikit yang diperbuat dari kayu. Kalau nak yang sedap lagi, dari tanah liat. Dan permukaan atas selalunya dari plastik. Bahan lain pon ada jugak orang guna tapi so far, aku Cuma pernah jumpa yang plastic je.  

Kat bawah ni contoh video yang sempat aku rakam masa praktis nasyid kat kolej matrikulasi kedah. aku main darbuka, yang lagi satu tu djembe. layan... hehehe..





15 comments:

  1. ooo..nama dia darbuka ye ...selalu tgk tp xth nama ...huhu ....

    temkiu bro ...aku follow sini ...

    slm persahabatan....


    excellence :)

    ReplyDelete
  2. Selalu tgk je menatang halah ni.. tau hentam ketuk2 je.. baru tau namanya darbuka... hahaha

    ReplyDelete
  3. tak kenal maka tak cinta... kan?

    ReplyDelete
  4. owh darbuka ni ala2 kompang ke?
    tak pandai nak main sume alat muzik ni..hihi

    dorang kedah ke?

    ReplyDelete
  5. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip rendahkan lowered kereta

    uihhhhh ingatkan macam gendang... rupanya nama dia darbuka

    ReplyDelete
  6. best gak kalau pandai main alat2 muzik mcm ni, taklah bingit sangat bunyinya...

    ReplyDelete
  7. @wanie, x la.. aku org penang. kompang lain sangat tu.. hehehe.. kompang kena main ramai2, kena ada main "asas", "bersilang", dengan "bertingkah". bentuk pon lain...

    ReplyDelete
  8. @yatie awang, erk..? kalau x reti main, bunyi bingit..? hehehe

    ReplyDelete
  9. abg anis main benda benda nie..till now dye salu jadi wakil nasyid even dah keje..heee

    ReplyDelete
  10. @anismelon, kalau dah minat... macam aku la... hehee

    ReplyDelete
  11. waaa...aku rindu kmk, dan rindu kat ko. haha. :')

    ReplyDelete
  12. woahhh! bunyi dia sedap harga pun sedap .. RM600 ? wuuu~~ kalau buat lagu tadi mesti lagi sedap ..

    err ~ sakit tak tangan duk ketuk ketang darbuka ke darabuka? dengar darabuka .. tulih darbuka ..

    ReplyDelete
  13. tia : masa mula2 dulu yang sakitnya bukan tangan tapi jari. sbb jari yang banyak main peranan.
    pasai sebutan tu, dulu aku ingat nama dia DRABUKA.. tapi bia search, rupa2nya nama ejaan betul dia DARBUKA kalau ikut ejaan asal (arab).. kalau kat belah2 timur tgh yang lain disebut "derbukkeh"...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...